Ergonomisch werken

Ergonomisch werken

Het is steeds belangrijker op de werkvloer: ergonomisch werken. Steeds meer bedrijven schaffen geen goede bureaustoelen aan. Een goede bureaustoel optimaliseert de werkhouding van medewerkers. Je creeert er een werkplek met die past binnen de Arbo-richtlijnen. Maar wat houdt ergonomisch werken precies in, waarom wordt hier zoveel rekening mee gehouden? Wat kan je precies allemaal doen om dit zelf te bieden in je bedrijf? Zorg dat je goed zit, denk aan je leeshouding. Lees onderstaand artikel dat meer inzicht geeft in het belang van ergonomie op de werkvloer.

 

A(r)bout ergonomie

Ergonomie houdt in dat hulpmiddelen en andere factoren zodanig worden afgestemd dat de mensen het meeste uit hun functioneren kunnen halen. Op de werkvloer zorgt dat dus voor een veilige inrichting en gezonde werkomstandigheden. Volgens de Arbo-richtlijnen dienen werkplekken ingericht te worden volgens de ergonomische beginselen, tenzij dit redelijkerwijs niet kan worden bewerkstelligd. Dat houdt dus in dat alle systemen en gebruiksvoorwerpen aan de hand van deze richtlijnen ontworpen moeten worden, zodat ze veilig, gezond, comfortabel en doeltreffend functionerend gebruikt kunnen worden. Zo’n Arbo werkplek zorgt dus dat werknemers geen fysieke of mentale klachten krijgen en minder snel in ziekteverzuim gaan.

 

Staan en zitten

ergonomische werkplekConstant dezelfde houding moeten aannemen voor je werk is niet wenselijk. De meest ideale werkplek is eentje waarbij je afwisseling kan vinden tussen zitten en staan. Mocht je echter toch een functie hebben waarbij je voornamelijk of uitsluitend één houding aan dient te nemen, dan moet deze houding volgens de Arbo zo gezond mogelijk aangenomen kunnen worden. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld een goede bureaustoel hoort te hebben zodat je de juiste zithouding achter je bureau hebt. Een goede ergonomische bureaustoel kan de vervelendste nek- en rugklachten al voorkomen. Voor staand werk heeft de Arbo geen extra expliciete vereisten, maar de werkgever hoort wel af te wegen in hoeverre de activiteiten uitsluitend staand uitgevoerd dienen te worden. Daarnaast is het verplicht dat het werk moet voorkomen in de risico-evaluatie en -inventarisatie.

 

Ergonomische werkplek

Natuurlijk is enkel een goede, ergonomische stoel niet de enige vereiste van een ergonomische werkplek. Hoewel het natuurlijk belangrijk is dat je bureaustoel ergonomisch is, hebben ook zaken als verlichting, monitors en de werkomgeving grote invloed op het mentale en fysieke welzijn van medewerkers. Een beeldscherm moet bijvoorbeeld specifieke ingesteld worden en op de juiste afstand van de ogen van de werknemer staan. En de verlichting in je directe taakgebied dient minimaal 500 lux te zijn. Als deze omgeving ook nog eens een beeldscherm bevat, dienen de twee lichtbronnen goed op elkaar afgestemd te zijn. Hiervoor is het belangrijk dat er genoeg licht is om in te werken, maar niet dusdanig veel dat de monitor minder zichtbaar wordt.

 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Ergonomie is een belangrijk onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en dit is niet zonder reden; hoe aangenamer de werkhouding van de medewerkers is, des te aangenamer ze hun werk vinden en productiever hun taken verrichten, wat natuurlijk leidt tot betere resultaten van je bedrijf. Steeds meer bedrijven organiseren dan ook activiteiten waarbij hun medewerkers gezonde lichamelijke beweging krijgen. Ook wordt de ontspanningsruimte voor pauzes vaak aangepast aan de ergonomische behoeftes. Door dergelijke preventieve maatregelen te nemen, zal je merken dat het ziekteverzuim nog meer zal dalen en de productiviteit van uw bedrijf des te meer zal stijgen. Personeel blij, jij blij, klanten blij.

 

Ergonomie en jouw bedrijf

Soms is het lastig om halsoverkop je hele bedrijf en werkdynamiek aan te passen aan ergonomie en het doel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dit hoef je gelukkig ook niet alleen te doen. Met het juiste MVO advies en de kennis van een ervaren ergonoom, kan je al heel ver komen en zal je merken dat zelfs de kleinste aanpassingen een grote invloed kunnen hebben op het welzijn van je medewerkers. En ook wij zijn er om je hiermee te helpen. Door alle ergonomische regels en MVO-richtlijnen is het soms lastig om door de bomen het bos te zien en wij zijn er graag om je mee aan de hand te nemen om het bos eens goed te verkennen. Want je zult zien dat je bij de juiste aandacht deze bomen al snel hun vruchten zullen beginnen af te werpen.